Tereziina kuchyň
8. února – 19. prosince 2025
budova A, 1. patro – výstava, vstup volný po objednání, vernisáž 8. února v 10:00
Dne 26. ledna 2025 uplynulo 150 od narození významné přerovské továrnice Terezie Hrubé. Na začátku 20. století se s manželem přistěhovala do města, jehož průmyslový rozvoj právě začínal, a vybudovala v něm jeden z největších potravinářských provozů v tehdejším Rakousku-Uhersku na zpracování ovoce a zeleniny. Krátce po vzniku Československa přidala do výrobního programu ještě čokoládu, cukrovinky, také umělou rohovinu a umělá sladidla, později jako jeden z prvních výrobců i zmrzlinu.
Její život a zejména začátky přerovského podnikání bude po celý rok připomínat výstava Tereziina kuchyň. Expozice je umístěna do prvního patra nejstarší tovární budovy. Právě zde se na přelomu 10. a 20. let minulého století nacházela marmeládovna a varna a stály zde tři velké kotle na tepelné zpracování ovoce. Na výstavě jsou k vidění originály osobních dokladů Terezie, předměty pocházející částečně z její domácnosti a také sto let staré bonboniéry z produkce továrny či rodinné fotografie.
Objednání na tel. 602 553 260 nebo 601 527 590.
