Terezie Hrubá (1875–1933)

Terezie Hrubá (1875–1933) – život a firma
Terezie Hrubá se narodila 26. ledna 1875 v obci Hnojice u Šternberku č. 36 do rodiny bohatého sedláka Vincence Vrány a jeho ženy Josefy. Byla vychovávána v prostředí rodinného hospodářství a vedena k pracovitosti a samostatnosti. Obecnou školu navštěvovala v rodných Hnojicích a ve vzdělávání pokračovala na měšťanské škole v Brně, v letech 1891–1894 na učitelském ústavu tamtéž.

Rodný a křestní list
Roku 1894 složila v Praze učitelské zkoušky a začala pracovat jako učitelka na obecné škole, mj. v Dolních Kounicích nedaleko Brna. V zaměstnání se seznámila s učitelem Václavem Hrubým, za kterého se 10. září 1898 v kostele u sv. Jakuba v Brně provdala. Manželé se přestěhovali do Tovačova, kde Václav učil, roku 1900 přesídlili do Přerova. Václav Hrubý se narodil 27. prosince 1872 v Horní Libochové na Vysočině. Roku 1893 maturoval na vyšší reálce v Telči, poté se věnoval učitelskému povolání na různých obecných a měšťanských školách; v Přerově stál u zřízení tamní obchodní akademie, první takové školy na Moravě, byl spoluautorem konceptu ústavu a stal se jeho prvním ředitelem, kteréžto místo zastával osmnáct let.
Terezie se již za pobytu v Tovačově pustila do domácího zpracování plodin z vlastních i okolních sadů a zahrad. Brzy zjistila, že značné množství ovoce a zeleniny, které na úrodné Hané a jižní Moravě dozrávalo, nemohlo být kvůli nedostatečné zpracovatelské kapacitě využito. Nejspíše to ji spolu se zkušenostmi nabytými na cestách po Německu přivedlo k úvahám o vlastní živnostenské činnosti – výrobě ovocných konzerv, šťáv a marmelád. O živnostenské oprávnění zažádala roku 1905 a vyhověno jí bylo 5. srpna téhož roku. Společníkem nově založené firmy se stal manžel Václav, v názvu ovšem bylo uvedeno pouze jméno jeho ženy. Zahájení provozu je datováno 18. červencem 1906. První produkci odbavovala Terezie již z kuchyně svého bytu v domě Komenského 840 a poté i pronajatých výrobních prostor a sklepů ke skladování ovoce a zeleniny na Horním náměstí na zámku. I tato kapacitu však záhy naplnila.
Ve stejném roce, kdy začala Terezie podnikat jako živnostnice, zakoupili manželé Hrubí pozemek průmyslového areálu bývalé sušárny řepy na Osmeku č. 2 (někde uváděno Za Mlýnem 2), pozdější ulici Za Mlýnem č. 52, kde začali budovat tovární komplex na zpracování a sterilizaci plodin a produkci dalších potravinářských výrobků. Při továrně nechali vystavět dům se šesti byty, z nichž jeden obývali spolu s dětmi Věnceslavou (* 28. února 1901, + 4. července 1981), Václavem (* 1904 – ?) a Vladivojem (zemřel na zápal mozkových blan roku 1907 ve věku čtyř měsíců). V domě sídlilo též vedení firmy.
Roku 1912 Terezie úředně přeměnila svou živnost v tovární podnikání pod názvem Terezie Hrubá, továrna na ovocné a zeleninové konservy v Přerově. Zaměstnávala asi dvacítku dělníků a řídila celý podnik, na administrativu a účetnictví dohlížel Václav, který se stal téhož roku prokuristou. Své zastoupení měla firma po celé rakousko-uherské říši a ročně expedovala až 340 vagonů marmelády. Po válce se objem výroby ztrojnásobil, na konci dvacátých let stoupl počet dělníků na šedesát, firma zaměstnávala dvacet sedm úředníků a provozovala dvacet prodejen, v nichž zboží nabízelo padesát prodavačů. Na začátku třicátých let pracoval podnik celoročně a zaměstnával dvě stě padesát dělníků a sedmdesát úředníků, své zastoupení měl ve Vídni, Praze, Brně, Krakově, Lvově, Budapešti či Terstu. Terezie Hrubá byla majitelkou mezinárodní ochranné známky svých výrobků, registrované ve švýcarském Bernu a 53 patentů, zanesených na úřadě v Olomouci.

S rozšiřováním výroby přišla i výstavba nových provozních budov. V roce 1917 bylo u domu v ulici Za Mlýnem č. 52 vybudováno nové přemostění Strhance; pod vedením převážně architekta a stavitele Ing. Aloise Pilce byly postaveny strojovny a kůlny sloužící ke skladování čerstvého ovoce, sušárna a při ní umývárna; mezi lety 1918–1920 nová kotelna s padesátimetrovým komínem, dále varna, expedice, sklady, kanalizační přípojky k budovám, garáže; roku 1919 došlo k přestavbě domu Za Mlýnem č. 55, kde se poté nacházely tři byty zaměstnanců a kanceláře firmy. Ve dvacátých letech přibyly na nádvoří továrny skladiště se sklepy, zámečnické a kovářské dílny a chemické laboratoře.
V roce 1919 založila Terezie Hrubá s manželem a dvěma dalšími společníky přidruženou firmu Argo, továrna na poživatiny a chemické preparáty, první a jediný podnik toho druhu v republice. Od roku 1922 dostala povolení vyrábět čokoládu, přidaly se cukrovinky, umělý med a další produkty, což vedlo ke změně názvu firmy na T. Hrubá, továrna na cukrovinky, čokoládu a ovocné konservy v Přerově. Roku 1931 začal podnik jako jeden z prvních v Československu vyrábět zmrzlinu. Vývoz zboží probíhal do řady evropských zemí, např. do Německa, Rakouska, Itálie a dalších. Naopak suroviny firma nakupovala např. ve Francii, Holandsku, Dánsku, Rumunsku, Rusku, Argentině, USA, Kanadě a Austrálii, v tuzemsku se jejím dodavatelem stala mj. firma Bratři Osvaldové – velkoobchod s kávou a smíšeným zbožím.

Terezie Hrubá řídila továrnu od jejího založení osobně, což bylo v dobovém kontextu a při takové velikosti podniku velmi neobvyklé. Ze zdravotních důvodů přenechala v roce 1932 vedení svému manželovi. Zemřela 18. května 1933 ve své vile Máchova 17 v Přerově a byla pohřbena do rodinné hrobky na místním Městském hřbitově.
Továrna T. Hrubá po roce 1933
Firmy T. Hrubá a Argo spravoval od roku 1932, kdy Terezie odstoupila z jejich vedení, manžel Václav, po jeho smrti roku 1935 je převzala dcera Věnceslava a společníci. Věnceslava Marie se narodila 28. února 1901 jako nejstarší dítě manželů Hrubých. V roce 1920 se provdala za Dr. Ing. Basila Macalíka, ředitele a prokuristu své rodinné firmy a z manželství se 16. února 1922 narodila jediná dcera Dagmar. Roku 1924 Basil Macalík tragicky zemřel v přítomnosti své dcerky při sáňkování. O dva roky později se ovdovělá Věnceslava provdala za Josefa Kačírka, ředitele sirkárny v Lipníku nad Bečvou, manželství však bylo po roce rozvedeno. Třetí sňatek uzavřela roku 1940 s Josefem Havránkem, ředitelem a prokuristou obou rodinných firem.
Za vedení Věnceslavy podnik vzkvétal, vyráběl jemné čokolády a dezerty, vánoční kolekce a velikonoční figurky, dárkové bonboniéry, lahůdková povidla, marmelády, přírodní šťávy a mnoho dalšího. Specialitou se staly anýzolékořicové karamely proti kašli a zdravotní karamely pro osvěžení, také černá káva v čokoládě. Jedním z hlavních tuzemských dodavatelů se stala brněnská firma Bratři Osvaldové, která dodávala exotické suroviny z celého světa a také kávu.
Činnost továrny pokračovala omezeně i během druhé světové války za tzv. řízeného hospodářství. Výroba podléhala příkazům okupačních úřadů a přizpůsobila se potřebám válečného trhu. Chyběly však mnohé suroviny, a hlavním artiklem produkce se tak staly trvanlivé ovocné a zeleninové konzervy. Na konci roku 1944 byla výroba zastavena zcela.
Po válce došlo k hospodářskému oživení a byla obnovena také potravinářská výroba firmy T. Hrubá. Věnceslava nechala vypracovat stavební plány, nakoupila nové strojní vybavení a v továrně chystala stavební úpravy, rekonstrukci a modernizaci provozu. Výroba nabírala druhý dech a svou produkci exportovala opět i do zahraničí, tentokrát dokonce do Bruselu, Dublinu, Terstu či Lausanne. Tento trend však neměl mít dlouhého trvání.

Věnceslava Havránková, roz. Hrubá
Od konce čtyřicátých let byla výroba cukrovinek v továrně T. Hrubá značně omezována událostmi spojenými s převzetím moci v Československu komunistickou stranou po únoru 1948. Výměrem Zemského národního výboru v Brně byla už v březnu na podnik zavedena prozatímní národní správa a Věnceslavě byly odebrány veškeré pravomoci i pozice ve vedení společnosti; v červnu 1949 byly národní správou pověřeny Čsl. čokoládovny, n. p. Praha; a od počátku roku 1950 byl závod T. Hrubá začleněn do n. p. Zora Olomouc. Docházelo k personálním změnám, povinnému dvouletému plánování a narušování či ukončování tradiční výroby. K definitivnímu výmazu firmy T. Hrubá z obchodního rejstříku došlo 7. září 1951. V průběhu padesátých a počátkem šedesátých let přerovský závod ještě v omezeném množství potravinářské výrobky produkoval, postupně však dospěl k úplnému zastavení výroby. Od roku 1966 v prostorách továrny sídlil podnik OŘ Průmysl kožená galanterie, který odkoupil n. p. Kazeto Přerov. Továrna se šedesátiletou tradicí tak definitivně zanikla.
Další rodinné osudy
V březnu 1945 se vnučka Terezie Hrubé a tehdy ještě budoucí jediná dědička továrny Dagmar Macalíková provdala za JUDr. Františka Osvalda, syna brněnského velkoobchodníka s kávou a exotickým ovocem, mladého nastupujícího majitele firmy Bratři Osvaldové. Avšak v létě roku 1948 manželé Osvaldovi ze strachu z perzekucí nastupujícího režimu emigrovali za dramatických okolností do Paříže, kde se rozhodli usadit.
Po znárodnění rodinného podniku T. Hrubá byla v šedesátých letech Věnceslavě Havránkové, dceři zakladatelky, vyvlastněna také rodinná vila na Máchově 15, sousedící zahradou s továrnou, kterou rodina obývala od třicátých let. V přízemí vily byla zřízena mateřská školka a manželům Havránkovým bylo povoleno v domě v horním patře zůstat bydlet za předpokladu, že se stanou ve školce topiči. Věnceslava Havránková zemřela roku 1981, její manžel Josef v roce 1989.
Od roku 1990 začali manželé Dagmar a František Osvaldovi navštěvovat svobodné Československo. Zajížděli do svých rodišť Přerova a Brna i na místa spojená s rodinnou historií na vysočině a Olomoucku. Až do své smrti však žili v Paříži, kde jsou také na hřbitově ve čtvrti Saint-Ouen pochováni. Dagmar zemřela v Paříži roku 1993, František tamtéž roku 2001.

Dagmar a František Osvaldovi
Jelikož manželství bylo bezdětné, ustavila již Věnceslava Havránková svým dědicem synovce Ing. Pavla Pařízka. Ten se stal roku 1992 majitelem továrny, která byla rodině vrácena v zuboženém stavu po čtyřiceti čtyřech letech. V roce 2013 přešel průmyslový areál pod novým názvem Osmek do vlastnictví jeho dcery Dagmar Vobecké.
Většina informací a fotografie pochází z rodinného archivu majitelky. Podrobnou historii podniku T. Hrubá zpracovala Věra Fišmistrová, SOkA Přerov.